Incepator.ro
  Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Intreaba instructorul
 Incepator - Forum : General : Intreaba instructorul
Message Icon Topic: In instersectie(Topic Closed Topic Closed) Post Reply Post New Topic
Page  of 2 Next >>
Author Message
Spititout
Newbie
Newbie


Joined: 24/Octombrie/2008
Location: B
Online Status: Offline
Posts: 86
bullet Topic: In instersectie
    Posted: 02/Noiembrie/2008 at 07:48
Am citit multe despre intersectii/virajul in intersectii si pana la urma mi am facut capul calendar... Profesorul de legislatie a zis ca inainte, daca vroiai sa virezi stanga, ocoleai centrul invizibil al intersectiei, dar s a schimbat pentru ca se incrucisau traiectoriile si se bloca traficul, asa ca acum se face prin stanga centrului, astfel trecand unii pe langa altii. L am intrebat si pe tata si a zis ca se ia pe stanga doar cand este marcaj special pentru virajul de stanga, in oricare alta situatie luand o prin dreapta centrului.
Altii (pe forum) au pus desene aratand diferite situatii: o iei prind stanga daca nu vine din sens opus masina care sa vireze tot stanga. Daca din ambele sensuri sunt masini care vireaza la stanga, se va ocoli centrul invizibil.
Altii au spus ca se ia prin dreapta centrului doar daca exista o amenajare gen spatiu verde (etc). Va rog sa ma lamuriti si pe mine...
Azi m am uitat l o intersectie de aici (pentru cei din Bucuresti, cea de la Connex cu Bd Unirii), si mi se parea mai logic ca virajul stanga sa fie facut prin stanga centrului, pentru a trece pe langa cei din sensul opus care fac si ei viraj. Dar am vazut ca toti ocoleau centrul intersectiei, drept urmare tot asteptau unii dupa altii pentru ca se intersectau traiectoriile.

Va rog mult sa imi explicati si mie pana la urma care este varianta corecta, sau daca sunt mai multe, in ce situatie fiecare. Multumesc!
IP IP Logged
1999
Newbie
Newbie


Joined: 30/Octombrie/2008
Location: DB
Online Status: Offline
Posts: 3
bullet Posted: 02/Noiembrie/2008 at 11:29
ocolirea centrului intersectiei se face cand nu exista marcaj de ghidare si cind cel din sens opus nu vireaza la dreapta
IP IP Logged
1999
Newbie
Newbie


Joined: 30/Octombrie/2008
Location: DB
Online Status: Offline
Posts: 3
bullet Posted: 02/Noiembrie/2008 at 11:34
am o intrebare pt specialisti.La manevra de oprire voluntara '' la mai putin de 25 m de coltul intersectiei -oprirea inerzisa '' se ia in calcul distanta inainte sau dupa intersectie?
IP IP Logged
dan1972
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09/Noiembrie/2008
Location: B
Online Status: Offline
Posts: 739
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 07:20
Conform
 
Art. 110, alin 2
Schimbarea directiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersectie circulând pe acelasi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stânga centrului intersectiei, fara intersectarea traiectoriei acestora.
_________________
 
Inainte era prin ocolirea centrului imaginar, si cand faceai stanga opreai si dadeai prioritatea celor din sens opus si se bloca mereu intersectia. Problema este ca foarte multa lume nu stie de aceasta schimbare. Si de aceea, nu ai incotro si o faci tot ocolind centrul imaginar al intersectiei, fiindca daca o tii dupa noua prevedere si faci prin stanga centrului imaginar te trezesti bot in bot cu ailalti care vin din sens opus si fac si ei tot stanga/. Am patit-o si eu si un politist a tipat la mine.
Asa ca faceti cum puteti, numai sa iesiti ok din intersectie si sa nu va ciocniti cu nimeni.
dar in general ocoliti centrul imaginar, ca, repet, multa lume nu stie ca prevederea s-a schimbat si va ciocniti cu vreun  prost. in caz de ceva, retineti,  ART 110 ALIN 2


Edited by dan1972 - 09/Noiembrie/2008 at 07:22
IP IP Logged
lacra2110
Profesor de legislatie rutiera
Profesor de legislatie rutiera
Avatar

Joined: 29/Aprilie/2008
Location: BV
Online Status: Offline
Posts: 1076
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 11:44
Originally posted by 1999

am o intrebare pt specialisti.La manevra de oprire voluntara '' la mai putin de 25 m de coltul intersectiei -oprirea inerzisa '' se ia in calcul distanta inainte sau dupa intersectie?

Inainte de intersectie si dupa intersectii...in nici un caz in interiorul intersectiei.
Cred ca te-ar ajuta daca, initial, ai reusi sa iti definesti vizual intersectia. Este efectiv zona comuna a celor doua, trei etc. drumuri. Deci cei 25m ii masori de la colt in lungul drumului pe care te apropii de intersectie sau cel pe care ai iesit din aceasta.
Fac si desen?

Edited by lacra2110 - 09/Noiembrie/2008 at 11:48
IP IP Logged
lacra2110
Profesor de legislatie rutiera
Profesor de legislatie rutiera
Avatar

Joined: 29/Aprilie/2008
Location: BV
Online Status: Offline
Posts: 1076
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 11:57
Rugand-ul pe dl. dan1972 sa nu ii fie cu suparare as avea solicitarea indicarii actului normativ la care face referire, in cazul de fata fiind vorba de Regulament. Cursantii nostri se intreaba in multe cazuri care lege trebuie invatata deci ....
Subscriu aliniatului 2 adaugand totusi si alin 1:
Art. 110. -(1) În situațiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificației acestuia.
   Din pacate legea este total incompleta in acest caz, stipuland exceptiile fara sa ne dea regula (de fapt au uitat regula in legea veche)
IP IP Logged
dan1972
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 09/Noiembrie/2008
Location: B
Online Status: Offline
Posts: 739
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 13:11
Va salut.
Aveti perfecta dreptate in ce insinuati, ca nu exista prevederea clara in Lege cu privire la traiectoriile vehiculelor cand executa viraj la stanga venind de pe acelasi drum in aliniament dar din sensuri contrare. Ba, daca ne uitam bine, mai mult decat atat, cu permisiunea dvs as sublinia ca legea pare a se bate cap in cap cu regulamentul, fiindca in lege se vorbeste despre vehiculele cu care te intersectezi fara a specifica daca ele merg inainte sau fac si ele viraj stanga. Deci se poate conchide ca te intersectezi cu toate. Deci ca ar trebui sa ocolesti centrul imaginar prin dreapta, ca pe vremuri. Dar in regulament e clara chestiunea si dupa asta ne ghidam.
 
In lege atata este pe subiectul asta
 

Art.59. -

(2) În intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stânga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
(3) În intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai în cazul în care doua vehicule urmeaza sa se întâlneasca, fiecare intrând în intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
 
____________
 
cu stima, dan 1972
IP IP Logged
exercitii
Instructor
Instructor


Joined: 02/Ianuarie/2007
Location: B
Online Status: Offline
Posts: 748
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 15:46
Originally posted by dan1972


        .... Asa ca faceti cum puteti, numai sa iesiti ok din intersectie si sa nu va ciocniti cu nimeni.
        ....

      Discuțiile trebuie să aibă în vedere că ne pregătim pentru examenul practic. În practică nu se poate aplica totdeauna prevederea legală de a nu ocoli centrul imaginar al intersecției. Legea are îngăduință pentru anumite cazuri.
      Pe drumuri marcate, dacă este semafor separat pentru vehiculele care virează la stânga, se va intra în intersecție la semnalul verde al acestui semafor. Traiectoria virajului este aceea cerută de marcajele de ghidare pentru viraj la stânga (prin stânga centrului imaginar), potrivit prevederilor, chiar dacă nu sunt trasate marcaje.
      Pe un drum în aliniament, marcat, dacă nu este semafor separat pentru viraj la stânga, se va intra în intersecție odată cu celelalte vehicule, la semnalul verde al semaforului, și se va urma traseul marcajelor de ghidare, imaginare dacă nu au fost marcate, dar se va opri pentru a da prioritate vehiculelor care circulă pe direcția înainte, din sens contrar.
     Un caz deosebit apare în locuri aglomerate, unde sunt numai două benzi pe sens, fără bandă de stocare pentru vehiculele care virează la stânga. La semnalul verde, circulația pe direcția înainte din ambele sensuri și pietonii care opresc circulația spre dreapta a vehiculelor ar putea obliga vehiculele care virează la stânga să înainteze în intersecție pentru a nu o bloca și să execute apoi virajul prin dreapta centrului. Se poate tolera acest traseu numai în împrejurări nepotrivite virajului prin stânga centrului.
     Unde drumurile nu sunt marcate, conducătorul intră în intersecție când este permis regulamentar și urmărește traiectoria prin stânga centrului. Unghiul de orientare al drumurilor la intersecție - adică la drumuri care nu sunt perpendiculare în intersecție, obstacolele, aglomerația, lipsa benzilor speciale etc ar putea obliga, de asemenea, la ocolirea centrului prin dreapta.
     Completare la postul d-nei lacra2110
     Până la urmă cred că trebuie să acceptăm că ne-a trebuit o lege europeană dar nu avem încă toate intersecțiile la nivel european.

Edited by exercitii - 09/Noiembrie/2008 at 15:58
Ing. Ilie Ciolac
exercitii.ciolac.com: Informatii despre cărțile "Exercițiile conducerii autoturismului" și "Ex. conducerii și mecanica autoturismului "
IP IP Logged
lacra2110
Profesor de legislatie rutiera
Profesor de legislatie rutiera
Avatar

Joined: 29/Aprilie/2008
Location: BV
Online Status: Offline
Posts: 1076
bullet Posted: 09/Noiembrie/2008 at 16:54
Sincer, problema mea acuta nu este legea...cu 7 ani de acasa si putina politete si eleganta vom circula in intersesctii fara sa ne ciocnim.
Grav si greu mi se pare ca predau la sala ideea ca ceea ce le spun nu are prea multa legatura cu ceea ce ii invat sa faca in masina (poate ca n-ar trebui sa le fac pe amandoua! ) si...
ca ceea ce le spun eu le foloseste DOAR pt a promova examenul teoretic.
IP IP Logged
marian2dor
Groupie
Groupie


Joined: 03/Februarie/2008
Location: DB
Online Status: Offline
Posts: 195
bullet Posted: 12/Noiembrie/2008 at 12:59
Nu inteleg, de ce credeti ca legea nu e clara in privinta traiectoriei de urmat, pentru efectuarea virajului stanga.
Schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului intersecției (imaginar sau nu), in doua situatii:
•     Cand exista benzi speciale sau marcaj de ghidare.
•     In cazul vehiculelor care intră într-o intersecție circulând pe același drum în aliniament (atentie la acest cuvant"aliniament"), dar din sensuri opuse si ambele vireaza stanga.
In celelalte situatii centrul intersectiei se ocoleste (prin dreapta).


Edited by marian2dor - 12/Noiembrie/2008 at 16:26
IP IP Logged
Page  of 2 Next >>
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 
Incepator.ro