Print Page | Close Window

Suspendare permis

Printed From: Incepator
Category: Am carnet...
Forum Name: Off-topic
Forum Discription: Tot ce ar putea fi considerat off-topic in forumurile de mai sus
URL: http://www.incepator.ro/forum/forum_posts.asp?TID=989
Printed Date: 21/Iunie/2018 at 03:37


Topic: Suspendare permis
Posted By: mihaiachim
Subject: Suspendare permis
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 07:07
Am contestat in tribunal un proces verbal in care am primit Amenda 156 RON, RETINEREA permis pentru 30 zile, si 4 puncte penalizare. BUN...
Tribunalul zice:
"In numele legii hotaraste:
Admite in parte plangerea ......... si in consecinta:
  Inlocuieste amenda in suma de 156 lei, aplicata de catre ....  la data..., cu sanctiunea avertismentului, atentionand petentul asupra..."
Nu se specifica nimic despre permis. Cum eu am contestat pentru ca aveam nevoie de permis INTREB : DE CE POLITIA ROMANA IMI SUSPENDA INCA PERMISUL PENTRU 30 ZILE ?
Avertismet si suspendare permis ?Adica contar Art.95. - (1)  ="constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amendă ca sancțiune principală" ?????
DUBIOS NU ???
 Replies:
Posted By: aburilus
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 07:22
Care a fost contraventia?


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 07:26
Art.100alin.3 lit.e 195/2002
Am contestat faptul ca drumul nu era marcat si nici semnalizat.
De fapt este un drum in lucru
Nu asta este important. ..


Posted By: aburilus
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 07:42
Nu te-am intrebat ce motivatie ai pus la contestatie
Te-am intrebat care a fost contraventia adica de ce te-au amendat si suspendat permisul.


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 09:25
Originally posted by mihaiachim

Art.100alin.3 lit.e 195/2002;
Care zice
"nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare;"

Adica depasire pe linie contiua ...
In proces verbal zice
...nu respecta indicatorul DEPASIREA INTERZISA circulind... (acesta nu exista)

Dupa cum am zis nu asta este important ci faptul ca dupa o hotarare judecatoreasca in care primesc AVERTISMENT
Art.95. Aliniat (2) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.

Ei sustin ca imi suspenda permisul pentru 30 de zile !


Posted By: aburilus
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 10:39
Deci
Exista sanctiuni contraventionale principale si complemnare.
Sanctiunile principale sunt: avertismentul si amenda. Cele complemntare sunt: punctele de penalizare, retinerea permisului, confisacarea de bunuri etc
Deci ce leg are una cu alta: a putut f bine sa schimbe din amenda in avertisment si sa lase asa sanctiunea complemntara.
Sanctiunile complementare sunt mai pe romaneste "ca sa nu mai faci alta data".Posted By: mihaiachim
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 10:53
OK pina aici de acord .
Dar atunci inseamna ca Dl. Politist de la circulatie poate sa imi dea in procesul verbal sanctiune principala AVERTISMENT si complementara SUSPENDARE PERMIS 30 ZILE ???
Contrazice Art.95 Al.(2) care explica forte clar ce este un avertisment !

Mai este in plus Art. 121 - (2)
Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala

Continuui cu intrebarea:
Putem afirma ca in urma procesului in cazul meu ca Sanctiunea contraventionala amenda in valoare de 156 lei a fost prescrisa ? pentru ca a fost inlocuita de avertisment. De fapt niciunde nu scrie ca avertismentul este o sanctiune !!!
Asadar revin la
Art.95. Aliniat (2) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.
care spune foarte clar si nu se specifica ca avertismentul este o sanctiune !


Posted By: aburilus
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 11:00
Cum nu scrie nicaieri ca avertismentul este o sanctiune?
citez din art 95
"Art.95. - (1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amendă ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art.96 alin.(2)."


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 29/Octombrie/2007 at 11:43
OK inteleg concluzia ar fi :

a)Sanctiune principala:
Art.95. Aliniat (2) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.
b)Sanctiune complementara:
Se mentin cele 4puncte penalizare
f)Sanctiune complementara:
Retinerea permisului pentru 30 zile.

Frumos imi este greu sa inteleg cum vine asta AVERTISMENT CU SUSPENDARE PERMIS SI 4 PUNCTE PENALIZARE !!
In acest caz ar fi bine sa abroge articolul 95 alin (2) pentru ca se contrazic.
Ce nu inteleg eu bine aici este in articolul 95 (1)"se sancționează cu avertisment ori cu amendă ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare" se refera si la avertisment sau doar la amenda.(de fapt incurca mult acel si, pentru ca eu inteleg ca dupa cum am zic mai sus AVERTISMENT ORI AMENDA ...si la amenda dupa caz sanctiuni complementare. Asta inseamna ca daca se acorda avertisment nu mai se acorda si sanctiuni complementare.
Adica "Ai grija ca acum te-am iertat...dar tot iti iau permisul (sac nu te-am iertat)" CONCLUZIA MEA este ca acest articol este interpretabil sau nu foarte clar daca la avertisment se mai acorda sanctiuni complemantare. Cel putin este loc de discutii inutile. Ideea este in cele din urma ca hotararea judecatoreasca este irevocabila dupa cele 15 zile de la pronuntare iar eu am gresit cand am ascultat de acel politist de la ghiseu cand l-am intrebat daca imi ramine permisul(a zis ca DA doar nu are de ce sa-l ia). Puteam sa fac recurs pentru o sentiinta mai clara sau cel putin sa scrie in sentiinta sa sanmctiunile complementare ramin in vigoare. Nu stiu ce mai pot sa fac acuma, sa cer redesciderea cazului sau ... IN SFARSIT MAINE MERG SA DEPUN PERMISUL PENTRU VAD CA ESTE O LUPTA FARA ROST.
Sunt profund dezamagit de acest sistem. De astazi la fiecare data cand voi fi oprit de politie o sa stau cu camera in mina si o sa inregistrez tot ca sa am dovezi indiferent de caz. Ideea este ca sofez din 1992 si am avut amenzii doar pentru nepurtarea centurii de siguranta in perioada cand exista acel articol cu " cei care circula din poarta in poarta" acum vreo 5-6 ani cred eram agent comercial si luam la rand magazinele cam 30-35 / zi si de obicei cate 5-6 pe o strada. ASTA ESTE ROMANIA. ORICUM MERSIC  PENTRU ATENTIE.


Posted By: eugenmanica
Date Posted: 30/Octombrie/2007 at 07:00
Am si eu o intrebare:pe ce data a fost savarsita fapta?
Daca imi spui treaba asta te lamuresc ce e bine si ce nu in procesul verbal.


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 30/Octombrie/2007 at 07:53
Originally posted by eugenmanica

Am si eu o intrebare:pe ce data a fost savarsita fapta?
Daca imi spui treaba asta te lamuresc ce e bine si ce nu in procesul verbal.

Pe data de 03.08.2007


Posted By: eugenmanica
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 04:41
La acea data intrase in vigoare O.U. nr.69/28 iunie 2007,deci discutia noastra va fi axata pe acest lucru.Dupa cum spuneti Dvs.in ceea ce ati postat pe forum exista lucruri gresite si vicii de procedura si la intocmirea procesului verbal si la hotararea judecatoreasca.Puteti sa va umpleti de bani daca apelati la Tribunalul de la Strasbourg!
Prima problema:politistul v-a sanctionat corect pentru nerespectarea regulilor referitoare la depasire(nu comentez daca a fost sau nu asa ceva!) cu amenda si suspendare de permis 30 de zile,dar ce cauta punctele de penalizare?.Niciodata nu se dau si puncte si suspendare de permis.Iar 4 puncte de penalizare se acorda pentru:
a)nerespectarea obligatiilor fata de vehiculele ramase in pana
b)refuzul inmanarii actului de identitate,permisului,etc
c)depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise
d)circulatia cu un auovehicul fara lumini sau semnalizare in conditii nefavorabile sau noaptea
e)conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci cu dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare fara valabilitate sau cu valabilitate expirata

Ce ati facut din astea pentru aceste puncte?
Si chiar si asa fiind se mentiona separat in procesul verbal impreuna cu o alta sanctiune principala.Dar de obicei se sanctioneaza cea mai grava.

Cea de-a doua problema:in justitie de ce s-a schimbat contraventia principala din amenda in avertisment,nu este logic.Si de ce aia daca au observat greseala cu punctele de penalizare (daca n-a fost si o alta contraventie cu puncte) de ce n-au anulat acele puncte?.

Sunt foarte multe de discutat pe marginea acestui caz,eu m-am rezumat la ce am citit pe forum.Orice cuvintel din PV sau hotararea judecatoreasca poate schimba fondul problemei.

Va doresc multa sanatate!


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:02
M-ati pus pe ganduri, sincer sa fiu nu m-au interesat punctele pentru ca in 6 luni se sterg din cate stiu. Iar in felul in care sofez am sanse foarte mici sa mai primesc vreo amenda chiar cat de mica. Am permis din 1992 iar pina acum am avut amenzii pentru ca nu am avut centura si asta in perioada cand era acel articol (acum 6-7 ani) care permitea celor care circula "din poarta in poarta" sa nu poarte centura in localitati. Eram agent comercial pe magazine alimentare si atunci am avut discutii cu acel articol dar se pare ca isi fac legea lor sau o interpreteaza cum vor.
In definitiv acum ma interesa doar acel aspect al Art.95 (1)(2) cu faptul daca avertismentul poate sa fie insotit de sanctiuni complementare ??
Iar despre puncte trebuie sa ... nici eu nu mai stiu.
Ma doar faptul ca sunt ..."imi au furat drepturile cu acte in regula ! :( "

Intrebare: putem sa discutam mai in detaliu aceasta chestiune ?Posted By: eugenmanica
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:18
Ca sa intelegeti mai bine cum e cu sanctiunile astea,ele se impart pe trei niveluri diferite,functie de pericolul social pe care-l reprezinta:
1)sanctiune principala(amenda sau avertisment),pentru fapte usurele,fara pericol deosebit.Aceasta sanctiune nu mai este urmata de altele,ramane singura
2)sanctiune complementara,pentru fapte mai grave cu pericol social sporit (puncte de penalizare,suspendare de permis,confiscarea bunurilor,imobilizarea vehiculului si radierea din oficiu a inmatricularii).Obligatoriu orice sanctiune complementara este urmata si de o sanctiune principala.Iar pentru confiscare de bunuri si imobilizare in unele cazuri se dau si puncte de penalizare.
3)masuri tehnico-administrative(retinerea permisului sau a certificatului de inmatriculare,retragerea permisului,certificatului sau a placutelor cu numarul de inmatriculare,anularea permisului si ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar).Orice masura tehnico-administartiva este urmata obligatoriu si de o sanctiune principala,iar in unele cazuri si o sanctiune complementara.

Putem discuta ce doriti Dvs. despre acest subiect,dar nu va pot ajuta mai mult,trebuie sa luati legatura cu un avocat,o persoana care cunoaste toate actele normative,nu asa cum am vazut ca s-a facut in instanta ,sa va poata reprezenta onorabil.Eu nu sunt decat profesor de legislatie,mai mult nu pot sa fac.
Cu stima!


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:28
Am inteles o sa incerc sa caut un avocat care are experienta in cazuri de acest gen (specializat in legislatia pentru circulatie)

Nu imi ati raspuns la intrebarea referitoare la Avertisment.
M-ati ajutat deja suficient as fi curios sa aflu care este poztia dumneavoastrad in acest punct de vedere.

Se poate avertismentul sa fie insotit de sanctiuni complementare ?

Eu inteleg ceva de genul: Avertisment: gresala pe care ai facut-o este discutabila dar... de data asta esti iertat DAR NEAPARAT SA FI MAI ATENT PE VIITOR !!!.
Adica daca am avertisment si suspendare permis cum se mai numeste pentru ca se contrazice cu Art.95 (2)


Posted By: eugenmanica
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:33
Da,se poate.
Avertismentul este o sanctiune principala.Ca nu prea e logic sa-i dai avertisment si puncte sau avertisment si suspendare de permis,asta asa e.Dar ce mai e logic in ziua de azi!.
Dvs.v-ati confruntat cu o problema in legislatie,noi ne confruntam cu zeci de astfel de situatii.Leislatia rutiera e varza!


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:41
Da vad ... cred ca totusi o sa o las balta pentru 30 de zile nu stiu daca merita efortul problema este ca am neaparata nevoie de acest permis si ...
Oricum am luat o decizie de acuma cand sunt oprit pe drum o sa stau cu camera foto in mina o sa pozez tot ce misca. Pentru ca asa nu se poate.
Povestea ar putea sa fie mai lunga dar nu am nervii asa de tari. De exemplu procesul verbal a fost semnat de martor in alb apoi complectat de ofiter... si daca mai adaug ce imi ati zis dumneavoastra ...
Poate chiar merg la tribunal si cer despagubiri. Trebuie sa vad cce inseamna aceasta.
Oricum multumesc de informatii.


Posted By: aburilus
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 05:49
Pana la urme urmei ai depasit sau nu pe linie continua? Dincolo de viciile de procedura de care te agati tu (PV necompletat corespunzator sau in alb semnat de un martor etc.......si ma rog, de care ai tot dreptu' legal sa te legi) ramane faptul ca ti l-au suspendat pe buna dreptate.
Tu de fapt nu stii cum sa faci sa iti recuperezi permisul agatandu-te de orice ( si te inteleg) dar nu poti sa spui ca, te citez "mi-au furat drepturile cu acte in regula" atata timp cat ai depasit pe linie continua. 


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 06:17
Daca pe un drum fara marcaje fara indicatoare (in constructie) cineva poate sa ghiceasca ca a fost o data linie continuua eu NU POT.
In plus masina pe care am, depasit-o a semnalizat si s-a razgandit de vreo 3-4 ori ca trage pe dreapta iar in acel moment semnaliza si chiar era cu partea dreapta pe marginea drumului nu am mai sta sa vad daca se opreste m-am asigurat (DRUM GOL liber eram doar noi pe sosea Sibiu-Brasov) am schimbat treapta a 2 a am semnalizat si am trecut aveam cam 30 km/h in acel moment in 150 -200m apare politia :) si etc...
Repet gresala mea a fost ca nu am facut recurs in cele 15 zile.


Posted By: mihaiachim
Date Posted: 31/Octombrie/2007 at 13:06
Inteleg ca ai ceva vechime pe acest forum dar...
Totusi inca nu ai raspuns la ultima intrebare:
Ce inseamna avertisment de fapt ?
Acel fragment din art.95(1) si bineinteles (2) cum sa-l inteleg ?
In cele din urma avea dreptate member_profile.asp?PF=13223&FID=15" rel="no follow - eugenmanica cand zicea :
Legislatia rutiera e varza!

Cel putin am vazut dorinta de a ajuta nu sa nu sa rasuceasca cutitul in rana.
In cele din urma nu ca sa ma consider victima dar m-a prins intr-un moment delicat aceasta suspendare, data de un politist care citez:"NICI PE MAMA NU O IERT CU ASTEA" suparat rau de tot si de fapt obosit dupa o noapte prea linistita pentru ca a fost mutat pe DN7 Sibiu-Brasov unde nu mai este trafic din cauza celor 1000 de semafoare.

Dealtfel in Romania nu doar politia romana si orice organ de control daca te intalnesti cu el VEZI LIMPEDE ca nu stie ce Articolde lege sa gaseasca ca sa te amendeze. Am patit-o de exemplu cu un bec care avea faza scurta arsa in mai 2007 in Valcea pe la ora 14:00 desigur ca aveam si becuri de schimb la mine dar nenea nuuuu mai tebuie sa fac proces verbal, amenda... S-a linistit cand m-au sunat colegii (Apropos eram in cloloana 3 masini) sa ma intrebe ce am patit a vazut casca bluetouth (nu o observase pina atunci) Nu am facut nimica eram sigur ca am dreptul la sa REMEDIEZ DEFECTUL asta am si spus colegilor.
In acel moment acel politist intreaba "Aia si inregistreaza ?" I-am raspuns ca daca o pornesc pe inregistrare da, dar nu am de ce acuma sa inregistrez pentru ca eu schimb becul si fiecare isi vede de treaba. M-a lasat in pace dupa lunga lectie de ceea ce inseamna sa mergi fata faza scurta pe un far.

Asa ca nu imi spuneti de ce caut eu sa ma agat de fapt.
De nu am fost interesat este aceste articole cu sanctiuni si puncte penalizare...etc.. pentru ca sofez respectand indicatoarele nu cum am eu chef.Posted By: flaviubratis
Date Posted: 02/Decembrie/2008 at 09:49
reducerea perioadei de supendare a permisului de conducere
Am fost oprit de politia rutiera cu viteza de 104 km/h in localitatea Carei , permisul de conducere mia fost suspedat pe o perioada de 90 zile am primit o dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile, iar domnul agent constatator mia spus ca se poate reduce perioada de suspendare la 30 de zile, trebuie sa ma prezint la examinare dupa ce dovada inlocuitoare a expirat
As dori sa stiu unde trebuie sa ma prezint pentru examinare, in ce zi , la ce ora , in cat timp dupa expirarea dovezi de 15 zile pot sa ma prezint pentru reducerea perioadei de suspendare..Print Page | Close Window